6.4.11

doft av maskros


Yngsta och minsta bigården i Paravello.

När våren och värmen närmar sig vaknar bisamhällena till liv. Drottningarna börjar lägga ägg, arbetsbina städar och skurar, sköter om larver och samlar pollen i väntan på de första nektardropparna. Det första jag och Marco gör är att åka runt till våra bigårdar och se hur bina klarat vintern. Vi ser till att samhällena har tillräckligt att äta, vi kollar att drottningen mår som hon ska, att hon lägger ägg som hon ska, där hon ska. Vi ser om äggen är fint placerade, om larverna har fin färg och form. En drottning som presterar väl är älskad av sitt folk. En älskad drottning blir ompysslad, matad, tvättad och putsad. Iår är våra bisamhällen friska och välvuxna. Nästan för välvuxna. Våren är tidig och varm och det visar sig i att alla blommor slår ut samtidigt och bina växer fortare än beräknat. Svärmning kan komma att bli ett samtalsämne förr än vi anar..  


Duktig drottning, omringad och ompysslad av arbetsbin.

Maskrosorna färgar redan fälten gula och bina samlar nektar för fullt. När man öppnar bikuporna slår den syrliga doften emot en. Maskroshonungen är svår att göra eftersom den är så tidig, oftast använder bina den själva för att växa, men vi hoppas att vi lyckas samla lite till oss också. Det finns ju somliga som tycker att det är den godaste honungen av alla..
Biodlare klär sig oftast i vitt eller gult, bina uppfattar inte de färgerna och blir inte heller så värst irriterade när vi kommer och stör. Den som däremot hälsar på bina med svarta kläder blir snart bestraffad, en stor svart kamera som närmar sig vaxkakorna är inte heller populär. När jag försökte fotografera blev det genast sura miner, arga bin i luften och innanför Marcos skor. Aj aj, det blev han som fick betala den här gången. Få foton således. Till nästa besök måste jag sy något slags förklädnad..

1 kommentar:

Surdegsfamiljen sa...

oj så vackert grönt och skönt. hjärtat slår lite fortare när man ser de gröna kullarna och gyllene gula. Idag skiner solen här också men fy vad det blåser. Har bakat surdegsknäckebröd hela förmiddagen. med maskroshonung. Det doftade honung i hela köket. Blev fantastiskt gott, tunna syrliga och varma direkt från ugnen med mycket smör på. Massa kramar till er båda -puss